«Φεύγουν οι υπερήλικες γιατί διαλέγουμε να σώσουμε τους πιο νέους»: Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός νοσοκομείου της Ιταλίας

O χειρούργος ΩΡΛ από το νοσοκομείο του Μπέργκαμο, Γιώργος Γιούργος μίλησε το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και περιέγραψε τις εικόνες που αντικρίζει, αλλά και όλα όσα βιώνει. «Είναι πόλεμος. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και εμείς. Εδώ και εβδομάδες και η κατάσταση δυστυχώς δεν καλυτερεύει καθόλου αν και έχουμε οργανωθεί κάπως. Ο πόλεμος μαίνεται 24 ώρες το 24ωρο», είπε ο χειρούργος ΩΡΛ και εξήγησε ότι πλέον και εκείνος ασχολείται με περιστατικά COVID-19 προκειμένου να βοηθήσει τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα. «Προσπαθούμε να σώσουμε όσους πιο πολλούς μπορούμε. Το σημερινό νούμερο των νεκρών θα ήταν πολλαπλάσιο αν δεν κάναμε όλα αυτά που κάνουμε. Εμείς εφαρμόζουμε πολεμική ιατρική, ιατρική μάχης, όπως γίνεται στη μάχη. Έρχονται οι αναισθησιολόγοι και αποφασίσουν αυτός μπορεί και αυτός δεν μπορεί. Είναι κατά κάποιο τρόπο ο επί γης θεός ο γιατρός», ανέφερε ο Γιώργος Γιούργος. Όπως είπε ο γιατρός, τα κριτήρια επιλογής των ασθενών υποστήριξε ότι αλλάζουν ανάλογα με τις στιγμές. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τους ασθενείς γύρω στα 60-65. Δεν μιλάμε για τους ασθενείς 85-90. Φεύγουν οι υπερήλικες γιατί διαλέγουμε να σώσουμε τους πιο νέους. Χτυπάει τους πάντες.

Έχουμε ασθενείς από 27-28 χρονών μέχρι 90 και βάλε. Φεύγουν πιο εύκολα οι μεγάλοι γιατί αποφασίζουμε και ρίχνουμε όλες τις ενέργειες μας στους νέους και τους μεσήλικους αλλιώς θα έφευγαν κι αυτοί σας το υπογράφω. Η κατάσταση είναι δραματική εδώ», είπε ο χειρούργος ΩΡΛ. «Ασθενείς, όχι τόσο βαριά περιστατικά, που δεν μπορούμε εκείνη τη στιγμή να τους δώσουμε κάτι παραπάνω. Θα τους σώζαμε αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή. Όταν μιλάμε για τέτοια νούμερα δεν υπάρχει σύστημα υγείας που μπορεί να αντέξει. Όταν πρέπει ο γιατρός να επιλέξει ποιον θα σώσει και ποιον θα αφήσει το σύστημα πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του», εξήγησε ο Γιώργος Γιούργος. Ο γιατρός κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών και των αρμόδιων.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ιταλία και το σύστημα που είναι από τα καλύτερα η ασθένεια έχει ξεφύγει. Οι συμβουλές της πολιτείας πρέπει να ακολουθηθούν στο ακέραιο. Κάθε απερισκεψία μπορεί μετά από 1, 2, 3 εβδομάδες να προκαλέσει τον θάνατο κάποιων ανθρώπων. Μπορεί να την πληρώσει κάποιος άλλος που δεν θα μπορεί να έχει την θεραπεία που του αξίζει», ανέφερε ο Γιώργος Γιούργος. Όπως είπε αρκετές σκηνές θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό του, όπως η περίπτωση ενός άνδρα. Όταν τον ενημέρωσαν ότι ο πατέρας του είχε πεθάνει από κοροναϊό εκείνος είπε στους γιατρούς ότι ήταν νοσηλευόμενος στο ίδιο νοσοκομείο με πνευμονία. Όπως είπε ο κ. Γιούργος, αρκετοί γιατροί κλαίνε όταν χάνουν τους ασθενείς τους, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν δέχονται την μορφίνη που θέλουν να τους κάνουν οι γιατροί λίγο πριν πεθάνουν γιατί δεν δέχονται τον επικείμενο θάνατο τους.

close