Υπνική άπνοια: Οι επιπτώσεις στο σώμα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Πως να την αντιμετωπίσετε

Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή διαταραχή, η οποία ανήκει στις διαταραχές του ύπνου. Συμβαίνει σε περιπτώσεις, που η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται. Αυτό, φυσικά λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για τα άτομα που δεν λαμβάνουν προστασία, είναι σοβαρό, διότι ο εγκέφαλος και το σώμα τους δεν δέχονται οξυγόνο, ακόμη και εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Υπνική άπνοια: Οι τύποι της

– Αποφρακτική υπνική άπνοια (obstructive sleep apnea – OSA): Είναι η πιο κοινή από τις δύο μορφές άπνοιας. Προκαλείται από απόφραξη των αεραγωγών, συνήθως όταν ο μαλακός ιστός στο πίσω μέρος του λαιμού “καταρρέει” κατά τη διάρκεια του ύπνου.

– Κεντρική υπνική άπνοια (central sleep apnea): Σε αντίθεση με την αποφρακτική άπνοια ύπνου, οι αεραγωγοί δεν φράζουν, αλλά ο εγκέφαλος δεν σηματοδοτεί τους μυς να λειτουργήσουν για να αναπνεύσει το σώμα, λόγω αστάθειας/ανωμαλίας στο κέντρο ελέγχου του αναπνευστικού συστήματος.

Υπνική άπνοια: Παράγοντες κινδύνου

– Το φύλο (οι άντρες επηρεάζονται περισσότερο)

– Το σωματικό βάρος (οι υπέρβαροι επηρεάζονται περισσότερο)

– Η ηλικία (τα άτομα άνω των 40 ετών επηρεάζονται περισσότερο)

– Το αν κάποιος έχει μεγάλες αμυγδαλές, μεγάλη γλώσσα, ή μικρό οστό κάτω γνάθου

– Το αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπνικής άπνοιας

– Το αν κάποιος έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα)

– Το αν το άτομο έχει ρινική απόφραξη λόγω σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, ή λόγω αλλεργιών, ή εξαιτίας άλλων προβλήματα των ρινικών κόλπων

Επιπτώσεις

– Υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση)

– Εγκεφαλικό

– Καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία και καρδιακές προσβολές

– Διαβήτης

– Κατάθλιψη

– Επιδείνωση της ΔΕΠΥ

– Πονοκεφάλους

Αντιμετώπιση

– Να χάσετε βάρος

– Να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και υπνωτικών χαπιών

– Να αλλάξετε την συνήθη σας θέση ύπνου για τη βελτίωση της αναπνοής (προσπαθήστε να μην κοιμάστε ανάσκελα)

– Να κόψετε το κάπνισμα (το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την διόγκωση στην άνω αναπνευστική οδό, το οποίο με την σειρά του επιδεινώνει τόσο το ροχαλητό, όσο και την υπνική άπνοια)

Χειρουργικές επεμβάσεις

– Ρινική χειρουργική: Για τη διόρθωση του στραβού διαφράγματος.

– Πλαστική επέμβαση σε σταφυλή, ουρανίσκο και φάρυγγα (uvulopalatopharyngoplasty – UPPP): Είναι μια επέμβαση που αφαιρεί τον μαλακό ιστό στο πίσω μέρος του λαιμού και του ουρανίσκου, αυξάνοντας το πλάτος του αεραγωγού κατά το άνοιγμα του λαιμού για την αναπνοή.

– Χειρουργική επέμβαση στην κάτω γνάθο: Επιλέγεται για να διορθώσει ορισμένα δομικά προβλήματα στο πρόσωπο και τον λαιμό, τα οποία συμβάλλουν στην άπνοια κατά τον ύπνο.

Πηγή

close