Τσίπρας: «Τον Αύγουστο τέλος τα μνημόνια και έρχονται αυξήσεις μισθών»

Τα Μνημόνια και η εποπτεία τελειώνουν, έρχονται αυξήσεις κι άλλων αποδοχών, εκτός από εκείνες στον κατώτατο μισθό. Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, απέφυγε να καταδικάσει τις απειλές που εξαπέλυσε, λίγες ώρες νωρίτερα, ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα κατά του προέδρου της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Θα υπάρξει όμως αύξηση μισθών. Όχι μόνο του κατώτατου, αλλά κι άλλων. «Η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία και έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ήδη, ένα μέρος αυτής της διαδρομής καλύφθηκε, με την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη επιβάρυνση» πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και στους «καταστροφολογούντες», όπως είπε, σημείωσε: «Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις σας, που εδώ και καιρό διατυπώνατε με βεβαιότητα ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019, ότι, όχι μόνο δε θα υπάρχει χώρος για τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά θα φέρουμε και επιπλέον μέτρα από το 2020. Απογοητευτήκατε όμως για μια ακόμη φορά». Τσίπρας: Τον Αύγουστο τελειώνουν τα Μνημόνια «Τον Αύγουστο του 2018, τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι η οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε πως αυτό δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, δεν ήταν η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και πολύ περισσότερο, δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014. «Η Ελλάδα σήμερα έχει μια οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2% τα επόμενα χρόνια. Κλείνει την πληγή της ανεργίας, η οποία σε τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες, μέσα από τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%» – Αλέξης Τσίπρας Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τα δύο ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το 2017 έκλεισε, με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως άλλωστε συνέβη και το 2015 και το 2016. Έτσι καταφέραμε να δώσουμε δύο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ. Και έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε να πράξουμε και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις». Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να ενοχλείται και να εξεγείρεται από τη θετική προοπτική που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, αντί να την αντιμετωπίζει ως καλοδεχούμενη εξέλιξη, τόνισε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισήμανε: «Ακολουθείτε την ίδια γραμμή που κρατήσατε σε όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας που έφερε τη χώρα στο κατώφλι της εξόδου από τα μνημόνια.

Μια γραμμή που δεν είχε καμία συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και της πραγματικότητας. Μια γραμμή που βασίστηκε στη διαστρέβλωση, την προπαγάνδα και τη καταστροφολογία. Να σας απαριθμήσω τι λέτε σήμερα; Ότι δεν υπάρχει τέλος του μνημονίου. Ότι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Ότι η χώρα σήμερα είναι χειρότερα από το 2014. Ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Και βεβαίως ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή. Τα λέτε όλα αυτά και είσαστε κολλημένοι σε κάποιες θέσεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει και η τέταρτη. Σαν να μη σας ενδιαφέρει καθόλου ποια είναι η πραγματικότητα. Αλλά με αυτόν το τρόπο χάνετε όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες, μια πολιτική δύναμη που εδώ και μια τριετία διαψεύδεται παταγωδώς σε κάθε καταστροφολογικό σενάριο που διατυπώνει;».

«Θα πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους!» Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρικάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «για εσάς σταθερότητα σημαίνει να είναι στην εξουσία η παρέα των off shore, των σκανδάλων και της διαφθοράς που χρεοκόπησε τη χώρα». Υπενθύμισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είπε, τα «καλέσματά» του να φύγουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό, τις επισκέψεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου «παρακαλούσε» Ευρωπαίους αξιωματούχους να αμφισβητήσουν τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, την «κινδυνολογία» για το τραπεζικό σύστημα και την πρόσφατη τοποθέτηση του στον ΣΕΒ, όπου κάλεσε τους επενδυτές να μην φέρουν επενδύσεις, μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα.

«Η στάση σας κ. Μητσοτάκη, πιστεύω θα μείνει στην ιστορία. Θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετατρέψατε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα της στείρας διαμαρτυρίας, της καταστροφολογίας και της διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων και των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αλλά εδώ που έχετε φτάσει, θα πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Σε δύο μήνες, αυτό που ελπίζει ο ελληνικός λαός εδώ και οχτώ χρόνια, αυτό που του τάξατε από τη πρώτη μέρα που μας βάλατε στα μνημόνια, αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θα γίνει πραγματικότητα. Και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς. Θα το έχουμε πετύχει εμείς.

Η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια. Και η ιστορία θα γράφει ότι εσείς μας χρεοκοπήσατε και μας βάλατε στο βαθύ πηγάδι και εμείς με κόπο, με θυσία, αλλά και σχέδιο, βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και τον οδηγούμε σε μια νέα εποχή δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. «Ανατριχιάζετε στην προοπτική εξόδου από τα Μνημόνια» «Κάθε μέρα που περνάει, θα έρχεται πιο κοντά σας ο πολιτικός σας εφιάλτης» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. «Πετυχαίνουμε εκεί που απέτυχαν τρεις δικές σας κυβερνήσεις. Ανοίγουμε δρόμο ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα. Ό,τι και να κάνετε, δεν θα καταφέρετε να γυρίσετε πίσω. Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω.

Φεύγει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια, μπαίνει σε μια νέα εποχή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Σήμερα, ξημερώνει μια νέα αυγή για τη χώρα μας και όσο το φως της θα δυναμώνει τόσο πιο καθαρά θα φαίνονται και οι διαχωριστικές μας γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία» επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Όσο θα απομακρυνόμαστε από τον στενό κορσέ των προγραμμάτων προσαρμογής, τόσο πιο σαφείς θα γίνονται οι διαφορές μεταξύ της δικής μας και της δικής σας πολιτικής. Και αυτό είναι που φοβάστε πάνω από όλα. Γι’ αυτό ανατριχιάζετε με τη προοπτική εξόδου από τα μνημόνια. Γι’ αυτό φοβάστε τον Σεπτέμβρη του 2018. Γι’ αυτό διαρκώς υπονομεύετε. Γιατί καταλαβαίνετε πια ότι η παρένθεση δεν κλείνει. Μένει ανοιχτή και θα παραμείνει και την επόμενη τετραετία, για χάρη του ελληνικού λαού. Για να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία, κρατώντας την κοινωνία όρθια», συμπλήρωσε.

Τα τέσσερα ρητορικά ερωτήματα. Ο πρωθυπουργός συνέχισε απευθύνοντας τέσσερα, ρητορικά όπως είπε, ερωτήματα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Τα ερωτήματα ήταν: Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού; Συμφωνείτε με την αποφυγή του λοκ άουτ; Συμφωνείτε με την μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων; Συμφωνείτε με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας; «Προφανώς τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Γνωρίζουμε ήδη την απάντηση» παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Και προσέθεσε: «Νομίζω ότι σας κάλυψε κ. Μητσοτάκη, στα εργασιακά θέματα, προχθές, ένας συμπαθής σχολιαστής στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όταν έλεγε ότι το ΔΝΤ έπρεπε να κρατήσει, αλλά δυστυχώς δεν κράτησε. Βάστα ΔΝΤ έλεγε εκείνος, βάστα Σόιμπλε απαντούσατε εσείς, τριάμισι χρόνια τώρα. Γιατί το σχέδιο σας συνοψίζεται στο τετράπτυχο: Μνημόνια – Απολύσεις – Περικοπές – Ξεπούλημα. Αλλά δεν θα σας την κάνουμε τη χάρη. Αυτή η μαύρη περίοδος για τη χώρα τελειώνει μια και καλή».

Η αύξηση των μισθών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν κοινή αφετηρία, «διότι δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις εργασίας του, να βελτιωθεί και να είναι πραγματικά παραγωγικός αν ξυπνάει και κοιμάται κάθε μέρα με το φόβο της απόλυσης». Παράλληλα, «δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αύξηση των μισθών» και όπως είπε ο κ. Τσίπρας «εκκινώντας από τον κατώτατο μισθό, σταδιακά θα υπάρξει αύξηση και των υπολοίπων αμοιβών» , προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιωτική κατανάλωση, επηρεάζοντας θετικά βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο και η μεταποίηση. «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντάς του: «αυτό που οι νεοφιλελεύθεροι ονομάζετε «ελεύθερο ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους», εμείς το λέμε «εργασιακό μεσαίωνα»». Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν πρέπει να διασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, υπογράμμισε o κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας: η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία θα κυνηγηθούν και θα συρρικνωθούν ριζικά στο 5%, σε βάθος τριετίας και θα υπάρξει αύξηση μισθών, εκκινώντας από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος σταδιακά θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όλες τις αμοιβές. Το νέο παραγωγικό μοντέλο «Το παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης έχει εντελώς διαφορετικές ιεραρχήσεις, από ό,τι συνηθίσαμε στο παρελθόν, γιατί περνάμε από το μοντέλο της ακραίας εκμετάλλευσης και της εμμονής στη μείωση του εργασιακού κόστους. Από το μοντέλο, δηλαδή, της συντριβής της εργασίας, σε ένα μοντέλο επένδυσης στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία του παραγόμενου προϊόντος» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, η βάση πάνω στην οποία χτίζεται το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ένα περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας και αξιοπρέπειας, που βελτιώνει την παραγωγικότητα και την καινοτομία, η επένδυση στις ζωντανές δυνάμεις του μόχθου, της εργασίας, της νέας γενιάς. «Αυτή είναι η ουσία, του Αναπτυξιακού Σχεδίου που συζητείται σήμερα», τόνισε. «Τώρα που η Ελλάδα, ως κανονική χώρα, αποκτά για πρώτη φορά ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο και δεν αφήνεται στη μοίρα της, εσείς είστε απέναντι και λιθοβολείτε» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, αυτό το σχέδιο δεν θα σας αρέσει. Τιμή μας γιατί οι ιδεολογικές μας γραμμές είναι διαφορετικές. Θεωρείτε το 8ωρο ξεπερασμένο, μιλάτε για την ανάγκη ύπαρξης νέων σχέσεων εργασίας, προφανώς ελαστικών, αναφέρεστε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ιδεοληψία της Αριστεράς, αρνείστε τη στήριξη της Υγείας, καθώς βλέπετε πλεονάζον ιατρικό προσωπικό στα δημοσία νοσοκομεία, υπόσχεστε την επαναφορά του λόγου «1 πρόσληψη προς 5 απολύσεις» για το Δημόσιο, τη στιγμή που είμαστε στο «1 προς 3» και έχουμε συμφωνήσει στο «1 προς 1″». Εκεί, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας: «Λέγατε κύριε Γεωργιάδη ότι δεν θέλετε να σας κλέψει τη δόξα η τρόικα σε απολύσεις».

via

close