4 Πολύ Σοβαροί Κίνδυνοι που κρύβει η Κατανάλωση Αλκοόλ και ΔΕΝ πρέπει να Αγνοούμε. Δώστε Βάση στον 2ο!

Ας το παραδεχτούμε. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι μία μορφή αυτοκτονίας κοινωνικά αποδεκτή. Ως κοινωνία, γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ σκοτώνει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο – το διπλάσιο αριθμό αυτόχειρων. Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καταστρέφει όχι μόνο τη ζωή του θύματος, αλλά και την οικογένεια του/ης, καθώς και ολόκληρες κοινότητες.Ωστόσο, εξακολουθούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σε μία νυχτερινή έξοδο, ή ως έναν πολύ καλό τρόπο, τάχα για να γιορτάσουμε. Αντιμετωπίζουμε άτομα που έχουν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν με προσοχή και φροντίδα, ενώ αντιμετωπίζουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως κάτι το φυσιολογικό… Σας παρουσιάζουμε 4 από τους θανατηφόρους κινδύνους που συνδέονται με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και που όλοι πρέπει να θυμόμαστε:

1. Ηπατική βλάβη. Τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, που υπερβαίνουν τα 40 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να προκαλέσει σοβαρή βλάβη του ήπατος και αναλογεί σε μόλις 4 μπύρες. Πίνοντας περισσότερο από αυτή την ποσότητα, επιβαρύνεται το συκώτι σας με το τοξικό ένζυμο ακεταλδεΰδη. Το ένζυμο αυτό καταστρέφει τα κύτταρα του ήπατός σας, προκαλώντας μόνιμες ουλές. Το αλκοόλ βλάπτει επίσης το έντερο, πλημμυρίζοντας το συκώτι σας με τοξίνες που προέρχονται από το έντερό σας. Αυτές οι επιδράσεις οδηγούν σε έναν αριθμό ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της λιπώδης νόσου του ήπατος, την ηπατίτιδα και αυτοάνοση διαταραχή.

2. Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Νωρίτερα αυτό το έτος, ερευνητές δημοσίευσαν συνταρακτικές πληροφορίες που συνδέουν το αλκοόλ με διάφορους τύπους καρκίνου. Αυτό περιλαμβάνει τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού και του μαστού. Ο κίνδυνος αυτός, φυσικά, ισχύει ιδιαίτερα γι” αυτούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Μια μελέτη έδειξε ότι για κάθε 2 ποτά που καταναλώνετε καθημερινά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου αυξάνεται κατά 8%. Αποδεικνύεται ότι το αλκοόλ λειτουργεί ως διαλύτης, που καθιστά εύκολο για τις περιβαλλοντικές καρκινογόνες ουσίες να μπουν στο σώμα σας.

3. Αφυδάτωση. Μόλις εισέλθει στο σώμα σας, το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, κάνοντας το σώμα σας να αποβάλει πολύ περισσότερο νερό απ” ό, τι παρείχε το αλκοολούχο ποτό. Αυτό συμβαίνει επειδή εμποδίζει την ορμόνη ADH, η οποία στέλνει σήμα στα νεφρά σας να απορροφήσουν πάλι το νερό. Αυτή η αφυδάτωση επηρεάζει τόσο το δέρμα όσο και τα μαλλιά σας. Με τη πάροδο του χρόνου, επίσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Αλλά η αφυδάτωση δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για τον εγκέφαλό σας…

4. Ψυχικές ασθένειες. Με την πάροδο του χρόνου και ενώ η κατευναστική επίδραση έχει περάσει, το αλκοόλ δρα ως κατασταλτικό, καθώς επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου σας, ρίχνοντας την ευαίσθητη ισορροπία των νευροδιαβιβαστών που σας κάνουν να λειτουργείτε κανονικά. Για τους ανθρώπους που πίνουν βαριά και τακτικά, το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να γίνει μόνιμο. Τελικά, το αλκοόλ θα χάσει την αρχική κατευναστική επίδρασή του εντελώς και αντί αυτού θα έχει ως αποτέλεσμα την επιθετικότητα και την ανησυχία.

Credits: David Wolfe

close