Και όμως το πιο σεισμογενές σημείο του πλανήτη δεν βρίσκεται στην Ιαπωνία

Εάν σας ρωτούσαν σε ποια χώρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνει κάποιος σεισμός, είναι πολύ πιθανό να σκεφτόσασταν την Ιαπωνία. Σύμφωνα όμως με τον Independent, η Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ είναι το πιο σεισμογενές σημείο του πλανήτη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιχειρησιακής Επιτροπής της Οκλαχόμα, η οποία φροντίζει να τηρούνται οι συνθήκες ασφαλείας στις επιχειρήσεις εξεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, η Πολιτεία είχε 15 σεισμούς από το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) έως σήμερα, Δευτέρα.

Πριν το 2008, η Οκλαχόμα είχε 1 με 2 σεισμούς το χρόνο. Το 2014 οι σεισμοί έφτασαν τους 585 και το 2015 τους 680. Τι άλλαξε όμως τα τελευταία επτά χρόνια; Σύμφωνα με τους ειδικούς όλα οφείλονται στην υδραυλική ρωγμάτωση (fracking), μια μέθοδο εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη με τη διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε υψηλή πίεση. Το νερό, αναμεμειγμένο με άμμο και επικίνδυνα χημικά, δημιουργεί μικροσκοπικές ρωγμές σε όλη την έκταση των σχιστολιθικών πετρωμάτων που περιβάλλουν τους υδρογονάνθρακες, αναγκάζοντάς τους να εισέλθουν στα πηγάδια από όπου και αντλούνται στην επιφάνεια.

Η όλη διαδικασία όμως έρχεται με μεγάλο κόστος, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για τους κινδύνους αυτής της τεχνικής που, εκτός από αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, μπορεί να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνα τοξικά, ενώ οδηγεί στην αποψίλωση των δασών. Ακόμα, εγκυμονεί ο κίνδυνος έκλυσης ραδιενεργών υλικών, όπως είναι το ραδόνιο, και της αύξησης του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν απαγορεύσει το fracking.

Σύμφωνα με την DW, μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, αποφέροντας το 30% της συνολικής ποσότητας φυσικού αερίου που εξορύσσεται στη χώρα. Σε Πολιτείες όπως το Τέξας πολλές τρύπες γεωτρήσεων βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ενώ συχνά δεν έχουν σφραγιστεί όπως πρέπει με αποτέλεσμα να διαρρέει μεθάνιο, που θεωρείται ύποπτo για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

via

About The Author

Δείτε Επίσης