Με τι μοιάζει το περίγραμμα της Ελλάδας στο χάρτη, ποια χώρα θυμίζει προφυλακτικό και ποια δράκο; Τα σατιρικά σκίτσα των χωρών της Ευρώπης με τη ματιά ενός κινηματογραφιστή.

Όλοι σε κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε ατενίσει τον ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε προσπαθήσει να παρατηρήσουμε τα σύννεφα και να προσδώσουμε μια μορφή στο σχήμα τους. Άλλοτε, μπορεί να φανταζόμαστε κάποιο ζώο ή ένα γνώριμο πρόσωπο, ενώ άλλοτε, μπορεί να βλέπουμε αντικείμενα, ή ακόμα και διοράματα από την παγκόσμια ιστορία. Ο Γερμανός σκιτσογράφος και κινηματογραφιστής Ζακαμπίερ έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά όχι με τα σύννεφα. Αφιέρωσε χρόνο για να φανταστεί τι σχήμα θα μπορούσε να έχουν τα περίγραμμα των χωρών της Ευρώπης στο χάρτη. Ιδού τα αποτελέσματα. Η Βουλγαρία μοιάζει με ένα ναζιάρικο γατάκι που έχει σηκώσει το μπροστινό του πόδι και είναι έτοιμο να παίξει. Η Κύπρος θυμίζει ένα χοντρουλό και αστείο ποντικάκι, που έχει ανοιχτά τα πόδια του. Η Ιταλία μοιάζει με γυναικεία μπότα. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα. Ο σκιτσογράφος όμως με τη φαντασία του είδε έναν γέρο άνδρα με μυτερό καπέλο. Όσο για τα νησιά του Αιγαίου…θα πρέπει να μαντέψετε μόνοι σας. Η Αλβανία θυμίζει προφυλακτικό, λέει ο κινηματογραφιστής. Προκλητικό και προσβλητικό για μια χώρα όσο και αν η σάτιρα έχει τη δική της ελευθερία. Ίσως θα έπρεπε να το ξαναφανταστεί. Η Σλοβενία μοιάζει με κότα. Η Ρουμανία μοιάζει με τη Ντόρι, το ψαράκι από την ταινία «Ψάχνοντας το Νέμο». Η Ουκρανία θυμίζει γάιδαρο με το σαμάρι του. Η Λευκορωσία μοιάζει με ένα μικρό και χαρωπό παπάκι. Η Λετονία ομοιάζει με μωρό αετού. Η Κροατία έχει το πιο εντυπωσιακό σχήμα, το οποίο μπορεί κάλλιστα να παρομοιαστεί με έναν ιπτάμενο δράκο. Η Φινλανδία θυμίζει μια φάλαινα την ώρα που βουτά στη θάλασσα.

Δανία. Η αριστερή της πλευρά μοιάζει με τον Μπάτμαν στην παχουλή του εκδοχή, ο οποίος όμως είναι βρώμικος. Το ψάρι τρώει τα υπολείμματα της βρωμιάς από την κοιλιά του ήρωα, ενώ ένα περίεργο και ηλικιωμένο φάντασμα τον δείχνει για κάποιον λόγο. Το Αζερμπαϊτζαν είναι δύσκολη υπόθεση. Τα μυτερά εξογκώματα δυτικά της χώρας θυμίζουν ίσως ένα παραδείσιο πουλί, με τα φτερά του έτοιμα για να πετάξει. Το πουλί φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει και πλούσια ουρά με φτερά. Η Αρμενία, αναμφίβολα έχει σχήμα ψαριού και ειδικά καρχαρία. Το κεφάλι, τα πτερύγια και η ουρά είναι ευδιάκριτα. Το ασυνήθιστο σχήμα της Ανδόρας δυσκόλεψε το σκιτσογράφο. Τελικά, ο Ζακαμπίερ σχημάτισε ένα κεφάλι δαίμονα.

mixanitouxronou

close