Γιγάντιο χταπόδι «αγκαλιάζει» δύτρια και η στιγμή απαθανατίζεται στην κάμερά της

Μία πρόσφατη συνάντηση μεταξύ μιας δύτρια και ενός χταποδιού ανέδειξε την ιδιαίτερη μαγεία των βυθισμένων κόσμων στα ανοικτά των ακτών της Βρετανικής Κολομβίας. Ένα συννεφιασμένο πρωινό, η Andrea Humphreys και μια ομάδα φίλων της καταδύθηκαν στα νερά της Θάλασσας Salish, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του νησιού Βανκούβερ. Δασκάλα γυμνασίου στην πόλη Κάμπελ Ρίβερ, η ίδια ήταν πρόθυμη να δείξει την περιοχή σε φίλους που επισκέφθηκε την όχι και τόσο δημοφιλή περιοχή. «Οι άνθρωποι λένε ότι είναι σκοτεινά εδώ. Αλλά όταν έχεις φως, βλέπεις κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου. Είναι απίστευτο. Έχω κάνει περισσότερες από 675 καταδύσεις και νομίζω ότι αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες καταδύσεις στον κόσμο», είπε.

Η ομάδα βρέθηκε να αναζητά ένα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού και τα κατάφερε. Η Humphreys είπε ότι έβλεπε περιστασιακά τα γιγάντια χταπόδια στα κρησφύγετα τους, αλλά αυτή τη φορά, η ομάδα βρέθηκε μπροστά σε μία σπάνια περίπτωση: το γιγάντιο χταπόδι πλησίασε τη φίλη της και άρχισε να παίζει με τη μάσκα της. Η Humphreys άρχισε να απαθανατίζει τη συνάντηση μέχρι που το χταπόδι έστρεψε την προσοχή του πάνω της. Η κάμερά της απαθανάτισε το περίεργο κεφαλόποδο να πλησιάζει όλο και πιο κοντά, με τα πλοκάμια του να ανοίγουν μέχρι που την αγκάλιασε. «Απλώς σέρνονταν πάνω στην κάμερα μου, σέρνονταν στα χείλη μου, με αγκάλιαζε. Αυτά τα τεράστια πλοκάμια ήταν πάνω από το πρόσωπό μου και τη μάσκα μου», είπε η ίδια. «Κάθε φορά που απομακρυνόμουν από αυτό, το χταπόδι συνέχιζε να έρχεται προς το μέρος μου. Και ήταν απλά τόσο εκπληκτικό».

Για τα επόμενα 40 λεπτά, το χταπόδι έμεινε κοντά, επιθεωρώντας τον καταδυτικό εξοπλισμό της και δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κάμερά της. «Συνέχιζε να άλλαζε τα φώτα στο σύστημα της κάμεράς μου», είπε η ίδια. Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, το χταπόδι διατήρησε το βαθύ κόκκινο χρώμα του, χωρίς ποτέ να πάρει τον γκριζωπό τόνο ενός φοβισμένου ή επιθετικού κεφαλόποδου. Ενθουσιασμένη από τη συνάντησή της, η Humphreys δημοσίευσε το βίντεο στο διαδίκτυο για φίλους και συγγενείς. Μέσα σε λίγες μέρες είχε δεκάδες χιλιάδες προβολές. Πλέον είναι γνωστή ως η «κυρία του χταποδιού».

Υποψιάζεται ότι μέρος της δημοτικότητας του βίντεο οφειλόταν στη ματιά που παρείχε σε μια φευγαλέα οικεία και απίθανη σχέση με ένα πλάσμα που συχνά φαίνεται εξωγήινο. Τα χταπόδια είναι γνωστό ότι είναι τα πιο έξυπνα από τα ασπόνδυλα. Είναι έμπειροι μιμητές, παίρνοντας το χρώμα και την υφή των βράχων και της θαλάσσιας ζωής γύρω τους. Ωστόσο οι ζωές τους σημαδεύονται από έναν ζοφερό και τραγικό κύκλο. Ζουν πολύ περισσότερο από άλλα είδη, φθάνοντας συχνά τα πέντε χρόνια, αλλά τα θηλυκά φροντίζουν τόσο έντονα τα αυγά τους που τους κοστίζει τη ζωή τους. Μια μητέρα θα φροντίσει τα εκατοντάδες χιλιάδες αυγά της με τέτοια θέρμη που παραιτείται από τη διατροφή της για να φυσήξει απαλά νερό πάνω τους ώστε να αποτρέψει τη συσσώρευση φυκιών.

Επιβιώνει από τα δικά της αποθέματα λίπους μέχρι να καταλήξει από την πείνα. Το πρόσφατο βίντεο της συνάντησης με τα χταπόδια ενισχύει το ενδιαφέρον για τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα. «Πάντα τους είχα τόσο σεβασμό και αυτό με κάνει να τα εκτιμώ ακόμα περισσότερο. Απλώς αυτή τη συνάντηση, ήταν τόσο μαγική», είπε η Humphreys. «Η περιέργεια. Η ικανότητα εξερεύνησης ήταν απλά τόσο εκπληκτική. Δεν έχω φάει ποτέ χταπόδι και σίγουρα δεν θα το αγγίξω ποτέ τώρα».

About The Author

Δείτε Επίσης