Γυναίκα έμεινε έγκυος ενώ ήταν ήδη έγκυος και έκανε δίδυμα από διαφορετικούς πατεράδες

Μια γυναίκα από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ έμεινε έγκυος ενώ ήταν ήδη έγκυος, σε μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που είχε ως αποτέλεσμα να φέρει “δίδυμα” από δύο διαφορετικά ζευγάρια γονέων! Η 31χρονηΤζέσικα Άλεν συμφώνησε να γίνει παρένθετη μητέρα για ένα ζευγάρι Κινέζων, σύμφωνα με την New York Post. Τον Απρίλιο του 2016, οι γιατροί χρησιμοποίησαν τεχνική in vitro εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να παράγουν ένα έμβρυο από τους δότες γονείς και το εμφύτευσαν στην μήτρα της 31χρονης. Η Άλεν σύντομα έμεινε έγκυος με το μωρό του άλλου ζευγαριού, αλλά στις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, της είπαν ότι κυοφορούσε δίδυμα. Η Άλεν εξεπλάγη όταν έμαθε ότι κυοφορούσε δύο δίδυμα. Πίστεψε ότι το έμβρυο των δοτών είχε χωριστεί στα δύο και έτσι κυοφορούσε πλέον πανομοιότυπα δίδυμα. Έναν μήνα μετά τη γέννηση των δύο μωρών, έμαθε ότι τα “δίδυμα” δεν ήταν πανομοιότυπα. Φαινόταν διαφορετικά και ένα τεστ DNA επιβεβαίωσε ότι ένα μωρό ήταν το βιολογικό παιδί της ίδιας της Allen και το άλλο μωρό ήταν το παιδί του ζεύγους δοτών από την Κίνα. «Αποδείχθηκε ότι, σε ένα εξαιρετικά σπάνιο ιατρικό περιστατικό που ονομάζεται superfetation (κάτι σαν «υπερ-εμβρυότητα), είχαμε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μετά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης», δήλωσε η 31χρονη.

Πώς είναι δυνατόν να μείνει μια γυναίκα έγκυος, ενώ είναι ήδη έγκυος Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα μένει έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος! Είναι εξαιρετικά σπάνιο, λιγότερες από δώδεκα τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία, δήλωσε ο δρ. Saima Aftab, ιατρός διευθυντής του Κέντρου Φροντίδας Εμβολιασμού στο νοσοκομείο παιδιών Nicklaus, ο οποίος δεν συμμετείχε στην υπόθεση της Allen. Συνήθως, όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, πολλές βιολογικές διεργασίες ενεργοποιούνται για να την εμποδίσουν να μείνει έγκυος για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Το σώμα της απελευθερώνει ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία (απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες) Ένα “βούλωμα βλέννας” αναπτύσσεται στον τράχηλο, το οποίο εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στην μήτρα Η επένδυση της μήτρας αλλάζει, καθιστώντας δύσκολη την εμφύτευση ενός άλλου εμβρύου Αλλά στην σπάνια περίπτωση της «υπερ-εμβρυότητας», μια γυναίκα συνεχίζει να παράγει γόνιμα ωάρια μετά την εγκυμοσύνη της. Οι ωοθήκες της απελευθερώνουν ένα άλλο ωάριο που μπορεί να γονιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα μια δεύτερη εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι σε αυτή την περίπτωση, τα δύο έμβρυα έχουν διαφορετικές ηλικίες κύησης (συνήθως μερικές μόνο εβδομάδες διαφορά).

Αυτό είναι που καθιστά αυτή την σπάνια περίπτωση διαφορετική από τα δίδυμα αδέλφια, στα οποία δύο ωάρια γονιμοποιούνται ταυτόχρονα και τα έμβρυα έχουν ίδια ηλικία κύησης. Σπάνιο, αλλά ίσως όχι και τόσο σπάνιο τελικά… Ο δρ. Aftab είπε ότι είναι πιθανό η «υπερ-εμβρυότητα» να συμβαίνει συχνότερα από ό, τι αναφέρεται. Η κατάσταση μπορεί να μην εντοπιστεί, επειδή τα δύο έμβρυα είναι τόσο κοντά στην ηλικία που θεωρούνται απλά δίδυμα. Μόνο όταν οι γιατροί ανιχνεύσουν σαφείς διαφορές στην ωριμότητα ή την πατρότητα των εμβρύων οι περιπτώσεις αυτές είναι ευκολότερο να ανιχνευθούν. Η 31χρονη Άλεν ξεκίνησε μια περίπλοκη νομική διαμάχη για να πάρει την επιμέλεια του γιου της, που δεν ήταν νόμιμα παιδί της, όταν γεννήθηκε. Τον Φεβρουάριο, η Άλεν και ο σύζυγός κατάφεραν να πάρουν την επιμέλεια του γιου τους, τον οποίο ονόμασαν Malachi. Επειδή η «υπερ-εμβρυότητα» είναι τόσο σπάνια, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ή η διαδικασία της παρένθετης μητέρας, μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, δήλωσε ο δρ. Aftab. Αυτά θα μπορούσαν να είναι ερωτήματα για μελλοντική έρευνα.

Πηγή: iatropedia.gr

About The Author

Δείτε Επίσης