Δείτε ΤΙ αποκαλύπτουν τα Μαλλιά σας για την Υγεία σας. Δώστε Βάση στο 3ο!

Τα μαλλιά είναι χρήσιμα εκτός από την εμφάνισή μας, Αποκαλύπτουν και πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας. Απλά πρέπει να γνωρίζετε τι να ψάξετε.

#1. Θαμπά, εύθραυστα μαλλιά – Διατροφικά προβλήματα “Αν τρώτε επεξεργασμένες τροφές, όποια θρεπτικά συστατικά λαμβάνετε κατευθύνονται στις πιο ζωτικές λειτουργίες, όπως η καρδιά και άλλα όργανα,” αναφέρει η διατροφολόγος Wendy Bazilian. Με άλλα λόγια, αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν καταλήγουν στα μαλλιά, που τα χρειάζονται για να παραμείνουν δυνατά και υγιή. Ένα κακό γεύμα δε θα καταστρέψει τα μαλλιά σας, παρά μόνο η τακτική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να έχει τέτοιο αποτέλεσμα. Η διατροφολόγος τονίζει ότι η έλλειψη λιπαρών μπορεί να αποτρέψει τα μαλλιά να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη D. Γι” αυτό καταναλώστε ωφέλιμα λιπαρά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μονοακόρεστα λίπη. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Τα μαλλιά αποτελούνται από το 1/4 νερό. Το νερό είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα των μαλλιών, μεταξύ των οποίων και αυτά που είναι υπεύθυνα για την αναγέννηση τους. Σιγουρευτείτε ότι πίνετε αρκετό νερό και τρέφεστε υγιεινά για να έχετε δυνατά μαλλιά.

#2. Ανδρογενετική λωπεκία – Υπερβολική διυδροτεστοστερόνη. Αν χάνετε μαλλιά στους κροταφούς και ταυτόχρονα αποκτάτε λίπος στην περιοχή του στομαχιού, τότε ευθύνονται γι΄αυτό τα αφύσικα υψηλά επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης (DHT). Στους άντρες, ένα ένζυμο που καλείται 5-άλφα αναγωγάσης μεταμορφώνει την τεστοστερόνη σε DHT. Κάποιοι άντρες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε DHT. Σε αυτούς τους άντρες, η ορμόνη επιτίθεται στα τριχοθυλάκια και προκαλεί απώλεια μαλλιών. Σε κάποιες γυναίκες, μια ορμόνη που καλείται DHEA έχει το ίδιο αποτέλεσμα, μετατρέποντας την τεστοστερόνη σε DHT. Υπάρχουν κάποιες φυσικές τροφές που σταματούν τη δράση της DHT, μεταξύ των οποίων το πράσινο τσάι και το πασατέμπο.

#3. Αραίωμα – Άγχος.  Υπό κανονικές προϋποθέσεις, τα μαλλιά πέφτουν αρκετό καιρό μετά την ανάπτυξή τους. Το άγχος διακόπτει αυτή τη διαδικασία, κάνοντας τα μαλλιά να πέφτουν ενώ ακόμα αναπτύσσονται. Αυτό προκαλεί κενά σημεία με αραίωση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί 3-6 εβδομάδες για να εμφανιστεί. Έτσι αν παρατηρήσετε τα μαλλιά σας να αραιώνουν, σκεφτείτε οποιαδήποτε αγχωτική κατάσταση που συνέβη πρόσφατα. Στη συνέχεια, αντιμετωπίστε μεθοδικά το άγχος, καθώς το άγχος σας επηρεάζει περισσότερο από τα μαλλιά σας!

#4. Φαινομενικά τυχαία σημεία με φαλάκρα: Τριχοτιλλομανία. Η τριχοτιλλομανία είναι μια σπάνια διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων κατά την οποία ο πάσχων τραβά καταναγκαστικά τις τρίχες του. Συνηθέστερα τα άτομα που πάσχουν, τραβούν τρίχες από το κεφάλι τους σε καταστάσεις έντονου άγχος ή όταν το άτομο νιώθει ότι έχει αποτύχει. Οι πάσχοντες συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι τραβάνε τα μαλλιά τους. Αν παρατηρήσετε τυχαία σημεία με φαλάκρα στο κεφάλι σας, ίσως πρέπει να δώσετε περισσότερη σημασία στο τι κάνουν τα χέρια σας κατά τη διάρκεια αγχωτικών στιγμών.

About The Author

Δείτε Επίσης