Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τον χρόνο? Δείτε το πείραμα βίντεο!

Τα περισσότερα σκυλιά δεν αργούν στης συνήθειες τους, γνωρίζουν ακριβώς που πρέπει να είναι στην ίδια ώρα κάθε μέρα. Μπορούν επίσης να γνωρίζουν πότε να περιμένουνε στο σπίτι ακόμα και τον ιδιοκτήτη τους, στον ίδιο τόπο υπομονετικά περιμένοντας την άφιξη του στην πόρτα. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε πως τα σκυλιά έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση του χρόνου.

Αλλά πως αντιλαμβανετε ο σκυλος τον χρονο? . Η ιδέα της αντίληψης του «χρόνου στον σκύλο» προέρχεται από το προσδόκιμο ζωής των σκύλων σε σύγκριση με τον άνθρωπο. Έτσι δεν θα ήταν σωστό να εφαρμόστει αυτή την ιδέα για την έννοια της αντίληψης του χρόνου.

Για να καταλάβουμε πώς τα σκυλιά αντιλαμβάνονται κάθε φορά, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται χρόνο.

Αναμφισβήτητα, κάθε άτομο αντιλαμβάνεται το πέρασμα του χρόνου με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Albert Einstein εξήγησε μια φορά την αρχή της σχετικότητας με το ρητό, «Όταν ένας άνδρας κάθεται με ένα όμορφο κορίτσι για μια ώρα, φαίνεται σαν ένα λεπτό. Αλλά ας καθίσει σε ένα ζεστό φούρνο για ένα λεπτό – και αυτό είναι περισσότερο από κάθε ώρα. Αυτό είναι σχετικότητα «[πηγή: Shapiro].

Παρόλο που η εμπειρία του χρόνου είναι σχετική για κάθε άτομο, όλοι οι άνθρωποι σκέφτονται για το χρόνο με παρόμοιους τρόπους.

Για παράδειγμα, οι μνήμες μας συνδέονται άρρηκτα με το πώς αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του χρόνου.

Η ικανότητά μας να θυμόμαστε τα γεγονότα σε μια συγκεκριμένη σειρά παίζει μεγάλο ρόλο στην αντίληψη μας για τον χρόνο. Είμαστε επίσης σε θέση να προβλέψουμε τα πράγματα. Ο καθένας από εμάς μετράει ορισμένα γεγονότα στο μέλλον – ακόμα και με απλή σκέψη μπορεί και υποτεθεί ότι ο ήλιος θα έρθει ξανά και αύριο.

Οι ικανότητες αυτές έχουν σημαντικές συνέπειες – για παράδειγμα, τη μνήμη και την πρόβλεψη μας επιτρέψουν να έχουμε μια αίσθηση της συνέχειας, η προσωπική ιστορία και την αυτογνωσία. Η Έρευνα σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τα σκυλιά τον χρόνο είναι περιορισμένος.

Αλλά μπορούμε να μάθουμε περισσότερα γι ‘αυτό, όταν εξετάσουμε την εκτεταμένη έρευνα που γίνεται σε άλλα ζώα, όπως τα τρωκτικά, τα πτηνά και τα πρωτεύοντα. Σε μελέτες του σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τα ζώα τον χρονο,ερευνητής ζώων Γουίλιαμ Ρόμπερτς πραγματοποίησε κάποια αξιόλογα συμπεράσματα σχετικά με τις αναμνήσεις των ζώων, των προβλέψεων και περισσότερο. Λέει ότι τα ζώα είναι «κολλημενα στο χρόνο» .

Με αυτό εννοεί ότι, ζώα που ζουν μόνο στο παρόν. Roberts θεωρεί τα ζώα «κολλανε στο χρόνο», επειδή δεν μπορούν διανοητικά να κανουν το ταξιδι του χρονου προς τα πίσω και προς τα εμπρός. Ο άνθρωπος μπορεί συνειδητά και εσκεμμένα να παει πίσω σε συγκεκριμένες αναμνήσεις και να προλαμβάνουμε τα γεγονότα. Τα ζώα δεν μπορούν. Για πολλούς, αυτό φαίνεται σαν μια εσφαλμένη θεωρία.

Στο κάτω-κάτω, δεν μπορεί να εκπαιδεύουμε τα ζώα; Τα ζώα θα μπορούσαν να εκπαιδευθούν για να κάνουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο οπως τα μικρά παιδιά εκπαιδεύονται για να κάνουνε πράγματα. Σύμφωνα με τις μελέτες για τα παιδιά, από την ηλικία των τεσσάρων, τα παιδιά έχουν μάθει πολλά πράγματα -ικανοτητα ανίχνευσης, με τα πόδια – αλλά δεν εχουν τη νοητική ικανότητα να θυμηθουν πως το εμαθαν. Με άλλα λόγια, δεν έχουν τη δύναμη της επεισοδιακής μνήμης, ή την ικανότητα να θυμούνται συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος.

Ένας σκύλος μπορεί να ξέρει πώς να ανταποκριθεί στην εντολή «κάτσε» άλλα δεν έχει την μνήμη του συγκεκριμένου γεγονότος στην οποία έμαθε την εντολή. Αυτό δεν είναι όλα αυτά κατά την εργασία στον εγκέφαλό του σκύλου για να τη βοηθήσει, για παράδειγμα, την πρόβλεψη άψογα την άφιξη του ιδιοκτήτη του. Εσωτερική βιολογικούς ρυθμούς παίξουν το ρόλο τους, σύμφωνα με Roberts.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει από πειράματα σε περιστέρια ότι ένα «εσωτερικό ρολόι» τους επέτρεψε να μάθετε πότε και που τα τρόφιμα θα είναι διαθέσιμο Ομοίως, τα σκυλιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κιρκαδιανού ταλαντωτές – καθημερινές διακυμάνσεις των ορμονών, τη θερμοκρασία του σώματος και νευρική δραστηριότητα – για να ξέρουν πότε τα τρόφιμα είναι πιθανό να χτυπήσει το μπολ ή όταν οι ιδιοκτήτες είναι πιθανό να επιστρέψει από την εργασία.

Αντί να θυμόμαστε πόσος χρόνος περνάει ανάμεσα στα γεύματα ή ποια είναι δεδομένη στιγμή τα γεύματα, τα σκυλιά αντιδρούν σε μια βιολογική κατάσταση φθάσουν σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Και αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο την ίδια ώρα κάθε μέρα για αυτό το ερέθισμα.

About The Author

Δείτε Επίσης