Πρόστιμο για την ασπίδα προσώπου ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όσα άτομα φοράνε ασπίδα προσώπου, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Η ασπίδα προσώπου δεν θεωρείται μάσκα και όσοι την φοράνε κινδυνεύον με πρόστιμο, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ανακοίνωσε το νέο μέτρο κατά την συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο την μάσκα και ότι δεν θεωρείται μάσκα και υπόκειται στην περίπτωση του προστίμου Παρόλα αυτά, διευκρίνισε πως ορισμένα άτομα γλιτώνουν το πρόστιμο, ή τουλάχιστον στην περίπτωση τους θα υπάρξει επιείκεια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πιο επιεικής σε περίπτωση που κάποιος έχει χρόνιο νόσημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Νίκος Χαρδαλιάς. Υπουργείο Υγείας: Οι ασπίδες προσώπου δεν υποκαθιστούν την μάσκα Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται ότι, όταν αυτή χρησιμοποιείται συνολικά οδηγεί σε μείωση του βαθμού μετάδοσης, και ως εκ τούτου του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Αρκετές μελέτες σχετικά με τη χρήση ιατρικών ή μη ιατρικών μασκών προσώπου στην κοινότητα παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο πληθυσμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μάσκες προσώπου είναι αποτελεσματικές όχι μόνο στη μείωση της απελευθέρωσης των αναπνευστικών εκκρίσεων (έλεγχος πηγής), αλλά και στην προστασία από μόλυνση (αυτοπροστασία) των ατόμων που τις φορούν σωστά. H χρήση μάσκας σύμφωνα με τη σχετική (5) ΚΥΑ στα καταστήματα εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια και καντίνες) είναι υποχρεωτική και από το προσωπικό. Τονίζεται ότι, κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα χρήσης της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της, έτσι ώστε να μην αφήνει κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας. Κατά τη χρήση της μάσκας θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή της. Επιπλέον, όπως αναφέρεται και στη σχετική (7) εγκύκλιο μας οι ασπίδες προσώπου (face shields) προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων.

Ως εκ τούτου, οι ασπίδες προσώπου δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους. Ασπίδες, που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας. Τέλος, επισημαίνεται ότι, η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας όπως η φυσική απόσταση >1,5μ, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή πτάρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

About The Author

Δείτε Επίσης