Όχι, δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι οι τηγανητές πατάτες είναι πιο υγιεινές από τη σαλάτα

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι τηγανητές πατάτες είναι πιο υγιεινές από τη σαλάτα.
Συμπέρασμα:
Η επίμαχη μελέτη εξέτασε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων για να σχεδιαστούν εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής. Ενώ στη μελέτη αναφέρεται ότι τροφές όπως το ρύζι και οι πατάτες δίνουν διαφορετικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δε γίνεται πουθενά αναφορά σε συγκριτική ανάλυση της τηγανητής πατάτας και της σαλάτας ως προς την διατροφική τους αξία.

Η έρευνα στην οποία γίνεται αναφορά, δημοσιεύτηκε στο έγκριτο peer-reviewed περιοδικό “Cell” και έχει τίτλο “Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses”. [πηγή]

Αρχικά, η μελέτη δεν αναφέρει σε κανένα σημείο ότι “κάποιοι οργανισμοί αντιδρούν καλύτερα στις τηγανητές πατάτες, απ’ ό,τι στα λαχανικά και τις μπανάνες”.

Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει τα “επίπεδα γλυκόζης του οργανισμού μετά από το γεύμα” (Postprendial Glycemis Responses – PPGR), έναν συγκεκριμένο δείκτη ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να δώσει στοιχεία που θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό προσωπικών προγραμμάτων διατροφής για άτομα που κινδυνεύουν από μεταβολικές διαταραχές.

Επίσης δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι “στο πείραμα έλαβαν μέρος 800 άνθρωποι που κατανάλωσαν τα ίδια γεύματα”.

Η μελέτη χρησιμοποίησε 800 συμμετέχοντες από τους οποίους πήρε συνολικά 46,898 μετρήσεις για τα επίπεδα της γλυκόζης τους μετά το γεύμα μέσα σε χρονικό πλαίσιο μιας εβδομάδας. Οι μετρήσεις έγιναν και εντός εργαστηρίου αλλά και μέσω ειδικών αισθητήρων που είχαν οι συμμετέχοντες μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να λαμβάνονταν δεδομένα από τις διατροφικές συνήθειες σε “πραγματικό πλαίσιο”.

Επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις αποκρίσεις του κάθε διαφορετικού οργανισμού όσον αφορά τα επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για την επεξεργασία των δεδομένων. Αυτός ο αλγόριθμος κατάφερε να δώσει ακριβή δεδομένα για τον κάθε συμμετέχοντα όσον αφορά το PPGR αναλύοντας περίπλοκους συνδυασμού από διατροφικές επιλογές στη καθημερινότητα τους.

Αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα οι ερευνητές έφτιαξαν προγράμματα διατροφής, προσαρμοσμένα στον κάθε συμμετέχοντα, τα οποία οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα PPGR και κατά συνέπεια σε πιο αποδοτικό γλυκαιμικό έλεγχο. Το εύρημα της μελέτης το οποίο παρερμηνεύτηκε προφανώς στα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, είναι πως τα επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα μπορούν να ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο, ακόμα και όταν τρώνε το ίδιο φαγητό.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφών όπως οι τηγανητές πατάτες μπορεί να είναι υγιεινή για κάποιους ανθρώπους. Στη μελέτη μάλιστα δε γίνεται καμία αναφορά σε τηγανητές πατάτες ενώ η μόνη σχετική αναφορά είναι πως τροφές όπως το ρύζι και οι πατάτες δίνουν υψηλό PPGR.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές ότι ο ισχυρισμός πως επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι η κατανάλωση τηγανιτής πατάτας είναι πιο υγιής από την κατανάλωση σαλάτας συνιστά παραπληροφόρηση. Η επίμαχη μελέτη εξέτασε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων για να σχεδιαστούν εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής. Ενώ στη μελέτη αναφέρεται ότι τροφές όπως το ρύζι και οι πατάτες δίνουν διαφορετικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δε γίνεται πουθενά αναφορά σε συγκριτική ανάλυση της τηγανητής πατάτας και της σαλάτας ως προς την διατροφική τους αξία.

ellinikahoaxes

About The Author

Δείτε Επίσης